Check-in

Check-in – vagy más nevén: Utasfelvétel

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az utasok bejelentkezése, valamint a jegykezelés és a poggyászok felvétele – általában a járat indulása előtt 2 órával kezdődik meg. A Check-in valójában nem más, mint egy regisztrációs folyamat, amihez szükségünk van a repülőjegyünkre és az úti okmányainkra. Bár időigényes és fölösleges procedúrának tűnhet, mindenképpen fontos, hiszen az egyes légitársaságok földi személyzete a Check-in folyamata során ellenőrzi okmányaink valódiságát, érvényességét, és hogy ténylegesen mi vagyunk-e a repülőjegy tulajdonosai.

Amennyiben hagyományos repülőjeggyel rendelkezünk – ami napjainkban már igencsak ritkának számít -, azt az úti okmányainkkal egyetemben kell bemutatnunk. Elektronikus repülőjegy esetén elegendő csupán az útlevelünket vagy személyi igazolványunkat bemutatni (de persze csak abban az esetben, ha úticélunk az Európai Unión belül van). Az okmányok ellenőrzése során azt is vizsgálják, hogy kötelezettek vagyunk-e vízumot fizetni az adott célországba vagy az átszállóhelyeken. A fentiek teljesülése után a következő lépés a poggyászkezelés, mely során a személyzet ellenőrzi, hogy kézipoggyászunk súlya és mérete nem haladja-e meg az előírtakat. Amennyiben a csomag nem felel meg a kritériumoknak, úgy azt a többi poggyásszal együtt kell feladnunk.

A Liszt Ferenc Repülőtér Check-in pultja a 2A és 2B Terminálok felső (indulási) szintjén találhatóak. Figyeljünk rá, hogy jegyünket vagy elektronikus jegyünket azon a Terminálon kell kezeltetnünk, ami a repülőjegyen szerepel. Amennyiben még otthonról igénybe vettük az Online Check-in-t (Internetes Utasfelvétel), úgy a kinyomtatott beszállókártyánk birtokában az adott légitársaság szerinti Terminálra kell mennünk, hogy poggyászainkat feladhassuk.

Mire figyeljünk a reptéren?

  • Pontos érkezés – A reptérre célszerű legalább 2 órával a járat indulása előtt megérkezni, hogy legyen elég időnk a jegykezelést lebonyolítani, igény szerint étkezni, vagy akár a mellékhelyiséget felkeresni. Ne bízzuk hát a véletlenre, a gép nem vár ránk!
  • Érvényes okmányok – A schengeni országokba* elegendő a személyazonossági igazolvány, egyéb célország esetén útlevél és vízum szükséges. Ellenőrizzük, hogy az okmányok lejárta nem esik-e egybe az utazás időtartamával!
  • Jegyek ellenőrzése – Elektronikus- vagy papír repülőjegy. A lényeg, hogy legyen kéznél!
  • Poggyászok állapota – Légitársaságonként eltérő, hogy mekkora lehet a kézipoggyász és a többi csomag maximális súlya és mérete. A ránk vonatkozó szabályokról indulás előtt mindenképp tájékozódjunk, hogy ne a reptéren érjen bennünket kellemetlen meglepetés!

*A repülővel történő utazás speciális szabályai miatt a légi közlekedésben megkülönböztetünk úgynevezett belső- és a külső járatokat. Minden olyan repülőjárat, amely úgy repül egy adott schengeni tagállamból egy másik schengeni tagállamba, hogy közben megszakítaná az útját egy nem schengeni tagországban, belső járatnak minősül.

Külső járat pedig minden olyan repülőjárat, ami nem schengeni tagállamból érkezik schengeni országba, vagy schengeni tagállamból indul nem schengeni országba. Itt is figyelembe kell venni, hogy az Egyesült Királyság és Írország nem tartozik a schengeni tagállamok közé, azonban Norvégia és Izland igen. Nem biztos, hogy az újonnan EU-hoz csatlakozott országok mindegyike schengeni tag lesz, Bulgária és Románia valószínűleg még egy ideig biztosan nem lesz az.

A külső járatok esetében úgynevezett határforgalom-ellenőrzés történik, mégpedig akkor, amikor a Schengen-tag repülőterére megérkezik a gép, illetve mielőtt a Schengen-tag repülőteréről induló gépbe megkezdenénk a beszállást.  A belső járatok esetében nem történik személyforgalom-ellenőrzés, így útlevélkezelés nélkül eljuthatunk a járathoz, illetve a repülőtér érkezési várójáig. Van viszont utasbiztonsági ellenőrzés, amely a poggyászok és a személyek átvilágításából áll. Ez az ellenőrzés nem beutazási szabály, pusztán az utasok és a repülőgép biztonságát szolgálja.

A Check-in pultok kiosztása a Liszt Ferenc Repülőtéren

Check-in Terminal 2A Check-in Terminal 2B
Aegean Aer Lingus
Air France Aeroflot Russian Airlines
Air Malta Air Berlin
Alitalia AirBaltic
Austrian Airlines Belavia
Brussels Airlines British Airways
Czech Airlines Bulgaria Air
Egyptair easyJet
HOP Airlines easyJet Switzerland
KLM Royal Dutch Airlines EL AL Israel Airlines
LOT Polish Airlines Finnair
Lufthansa Germanwings
SAS Scandinavian Airlines Jet2.com
Swiss International Air Lines Norwegian Air Shuttle
TAP Portugal Qatar Airways
Tarom Romanian Air Transport Ryanair
Turkish Airlines Sky Work
Transavia
UTair Aviation
Wizz Air

Fast Check-in – A gyorsított jegykezelés

A Liszt Ferenc Repülőtér a 2A és 2B Termináljain önkiszolgáló Check-in automaták vannak telepítve, melyek használatával egy érintőképernyős felületen, önállóan is elvégezhetjük a Check-in-t. Ezek a berendezések hamar elnyerték az utazóközönség tetszését hiszen használatukkal egyszerűbb és gyorsabb a bejelentkezés folyamata. A Fast Check-in népszerűségét az is növeli, hogy az utasok saját magukat választhatják ki az ülőhelyüket az adott járaton.

A CUSS-kioszkokat jelenleg az alábbi légitársaságok utasai használhatják:

Poggyászok feladása

Nem csak a repülőjegy ellenőrzése, hanem a poggyász feladása is a reptéri Check-in pultnál történik. Ne felejtsünk el tájékozódni a légitársaság honlapján arról, hogy melyek a poggyász méretére, súlyára és darabszámára vonatkozó betartandó paraméterek! Ha poggyászunk súlya meghaladja a megengedett legnagyobb szabad súlykeretet, felárat kell fizetnünk. A kiszabott túlsúlydíj célállomásonként eltérő. Beszállókártyát is csak akkor kaphatunk, ha megfizettük a túlsúlydíjat a kiszolgáló szervezet ügyfélszolgálatán.

A mindenkor hatályos szabályzatok alapján a jegykezelők feladata megállapítani, hogy egy csomagot kézipoggyásznak lehet-e minősíteni. A kézipoggyászokra érvényes előírások elérhetőek a légitársaságok weboldalán, így indulás előtt érdemes ennek utánajárni! Hogyha az általunk összekészített kézipoggyász méretéből vagy súlyából adódóan nem felel meg az előírásoknak, a többi csomaggal együtt kell feladnunk. Legyünk előrelátók, mert ha a kézipoggyász és a többi csomag összsúlya vagy darabszáma túllépi a maximálisan megengedetten, szintén számíthatunk pótdíj fizetési kötelezettségre!

Az utazási okmányok és az útlevél ellenőrzése

A Liszt Ferenc Repülőtér Check-in pultja az adott járat menetrend szerinti indulási ideje előtt 30 perccel bezár. Diszkont légitársaságok esetén a járat indulása előtt 40 perccel zár az utasfelvétel. Ezt követően már nincs lehetőség arra, hogy utasként felvegyenek bennünket. Ha az általunk választott desztináció nem tartozik a schengeni övezetbe tartozó országok közé, a repülőjegyünk kezelése után át kell esnünk egy ellenőrzési folyamaton, mely során megvizsgálják útlevelünket vagy úti okmányainkat és a beszállókártyánkat. Ha úticélunk a schengeni határon belül található, megússzuk a fenti procedúrát.

Utasbiztonsági vizsgálat

Függetlenül attól, hogy mi az utazásunk célállomása – a többi utassal egyetemben -, át kell még esnünk egy utasbiztonsági ellenőrzésen, mely során megvizsgálják ruházatunkat, a feladott csomagjainkat és a kézipoggyászunkat is.

Ez az ellenőrzés úgy zajlik, hogy át át kell haladnunk egy detektoros kapun, miközben poggyászunk tartalmát egy röntgenberendezéssel világítják át. Az ellenőrzés jó célt szolgál: a biztonsági személyzet így gondoskodik arról, hogy semmilyen szúró- vagy vágó eszköz, fegyver, folyadék, vagy más, a repülés és a többi utas biztonságát veszélyeztető tárgy, anyag ne juthasson fel a repülőgép fedélzetére, csomagterébe.

A repülőtéri Tranzit

Az az utas, aki a repülőtéri Tranzit területén tartózkodik – ha csak képletesen is, de – már elhagyta az induló ország területét. Ha már megtörtént a repülőjegy kezelése, az úti okmányok és az útlevél ellenőrzése, valamint lezajlott az utasbiztonsági vizsgálat is, kényelmesen várakozhatunk itt a járat indulásáig. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Tranzitjában éttermek, kávézók és üzletek gondoskodnak arról, hogy kellemesen teljen a hátralévő idő. A Tranzitban lehetőségünk van étkezni, pihenni, vásárolni vagy akár valutát váltani és telefonálni is. Itt-tartózkodásunk alatt folyamatosan figyelemmel kísérhetjük a járatinformációs kijelzőn, hogy melyik lesz a járatunkhoz tartozó beszállító kapu. Ha megnyitják ezeket a kapukat (az indulás előtt 30 perccel), hangosbemondón fognak bennünket tájékoztatni arról, hogy pontosan hová kell mennünk. Készítsük elő utazási okmányainkat, mert a beszállás előtt még egyszer szükségünk lesz rá!