Finnair

A Finnair, mint Finnország nemzeti légitársasága, hosszú és változatos történelemmel büszkélkedhet. 1923-ban Aero O/Y néven alakult, majd a későbbiekben vette fel a Finnair elnevezést, és végigkísérte a légi közlekedés számos fejlődési szakaszát a korai propelleres gépektől az ultramodern sugárhajtású gépekig. Története során a Finnair mindig is a legújabb technológiák felé fordult, és ezzel globális viszonylatban is figyelemre méltó mérföldköveket ért el.

Finnair Légitársaság

IATA/ICAO Kód: AY/FIN
Hívójel: FINNAIR
Bázisrepülőtér: Vantaa Repülőtér, Helsinki
Nemzetiség: Finn
Szövetség/Társulás: Oneworld
Finnair törzsutas programok: Finnair Plus

Weboldal: Finnair
Telefonszám: (+36-1) 235-7889

Akciós repülőjegyek

A Finnair légitársaság rövid története

A cég híres az új technológiák gyors adaptációjáról és arról, hogy számos mérföldkővel járult hozzá a légi közlekedés fejlődéséhez.

  1. szeptember 12. Ezen a napon alapították Helsinkiben a Légitársaságot Aero O/Y néven. A cég azóta is töretlenül működik, bár a mai nevét, Finnair-t, csak 1953-ban vették fel.
  2. március 20. A Finnair első járata, egy Junkers F13 felszállt és megkezdte működését. Ez volt a kezdet, amely utat nyitott a Finnair számára a nemzetközi légiközlekedési iparban.
  3. június 14. A második világháború során szovjet támadás érte a Légitársaság egyik Junkers Ju52-3/mge típusú repülőgépét.

1953 Ebben az évben a cég hivatalosan is Finnair névre változtat, ami a mai napig is megmaradt.

1961 A Finnair megvásárolja első sugárhajtású gépét, egy Sud Aviation Caravelle-t, ezzel új korszakot nyitva a légitársaság történetében.

1968 A Finnair Finnair Oy elnevezést veszi fel, ami hűen tükrözi finn nemzeti identitását.

1975 A Finnair megvásárolja első széles törzsű repülőgépét, ezzel is növelve járatainak kapacitását és komfortját.

1983 A Finnair bejelenti, hogy megállás nélkül indít járatokat Nyugat-Európából Japánba, ezzel először hozzáférhetővé téve Japánt a nyugat-európai utazók számára.

1988 A Finnair non-stop járatokat indít Európából Kínába, ezzel ismét egy fontos mérföldkövet ér el a légi közlekedés terén.

  1. szeptember 25. A Finnair új cégformát vesz fel: a légitársaság részvénytársasággá alakul.

1999 A Finnair csatlakozik a Oneworld szövetséghez, egy vezető globális légitársasági szövetséghez, és megalapítja az Aero Airlines Légitársaságot Tallinnban.

  1. január A Finnair flottája különböző típusú repülőgépekből tevődik össze, többek között Airbus és Boeing modellekből, valamint McDonnell Douglas és Embraer repülőgépekből.

A Finnair széles hálózattal rendelkezik szerte a világban, többek között járatokat üzemeltet Budapestről is számos célállomásra, mint Hamburg, Split, Berlin, Sydney, Párizs, Dublin, London, Larnaca, Moszkva, Turku, Tampere, Göteborg, Stockholm, Odessza, Szentpétervár, Jekatyerinburg, Vilnius, Barcelona, Oslo, és Lipcse. A Finnair célállomások száma a világban kb.: 67.