Aegean Airlines

Aegean Airlines, a görög belföldi és nemzetközi járatok szolgáltatója, számos sikeres év után ma már az egyik legismertebb légitársaság Európában. De honnan indult, és hogyan jutott el idáig? Most bemutatjuk a legfontosabb mérföldköveket a légitársaság történetében.

Aegean Airlines Légitársaság

IATA/ICAO kód: A3/AEE
Hívójel: AEGEAN
Bázisrepülőtér: Athéni Nemzetközi Repülőtér
Központok: Thessaloniki Nemzetközi Repülőtér
Nemzetiség: Görög
Szövetség/Társulás: Star Alliance
Aegean Airlines törzsutas programok: MilesBonus

Weboldal: Aegean
Telefonszám: (+36)-1 999-1425

Akciós repülőjegyek

Az Aegean Airlines életének fontosabb mérföldkövei

Az Aegean Airlines 1987-ben alakult az Aegean Aviation által, és 1999. májusában indította el menetrendszerű személyszállítási szolgáltatásait. A korai évben a légitársaság flottája 13 Boeing 737-300/400 és 6 AVRO RJ100 repülőgépet számlált. 2004. májusában új úticélként Larnacát vették fel a járathálózatba, ezzel Ciprusra is indultak menetrendszerű járatok.

  1. novemberben az Aegean Airlines a Lufthansa partnerévé vált, és code-share járatokat indítottak, melyek a partnerek közötti jegyértékesítést tették lehetővé. Ugyanebben az év decemberében, mint új Airbus vásárló, megrendeltek 8 db A320-ast.
  2. júliusban az Aegean Airlines bekerült az athéni tőzsdére, majd 2008-ban további jelentős flottanövekedést ért el. Ugyanebben az évben, 2008. szeptemberben, az ISO 14001:2004 Környezetközpontú Irányítási rendszer tanusítványát is megszerezte. 2009-ben, egy évnyi építkezés után, az Aegean büszkén bemutatta új műszaki bázisát, amely több mint 4800 négyzetméter alapterületű.

Az Aegean Airlines 2009. októberében 72 millió euróért megvásárolta a rivális Olympic Air-t a Marfin befektető-csoporttól. 2010-ben csatlakozott a Star Alliance hálózathoz, és 2011-ben code-share járatokat indított a Continental Légitársasággal.

A görög gazdasági nehézségek ellenére, 2012-ben új, közvetlen járatot indított Athén és Budapest között. Az Aegean Airlines 2013-ban 4. alkalommal kapta meg a „A legjobb regionális légitársaság Európában” elnevezésű SKYTRAX díjat. Ugyanebben az évben, az Aegean Airlines 160 nemzetközi útvonalat szolgált ki, és 28 országból indított menetrendszerű és charter járatokat. 2013-ban, code-share megállapodásokat kötött többek között a Brussels Airlines-szal, EgyptAir-rel, Lufthansával, Olympic Air-rel, S7 Airlines-szal, Scandinavian Airlines-szal, Singapore Airlines-szal, TAP Portugallal, United Airlines-szal és US Airways-szel.

Az Aegean Airlines 2013-ban teljes Airbus flottát üzemeltetett, ahol a repülőgépek átlagéletkora 5,5 év volt. Az Aegean Airlines jelenleg 71 célállomásra szállítja utasait a világban, többek között Náxoszra, Moszkvába, Londonba, Athénba, Kalamatába, Manchesterbe, Alexandrúpoliba, Jeruzsálembe, Larnacába, Szalonikibe, Chaniába, Madridba, Leroszra, Alexandriába, Sivasba, Skirosra, Máltára, Oslóba, Amszterdamba és Miloszra.