Poggyász

Poggyászkezeléssel kapcsolatos információk

A poggyászok biztonsági fóliázása

A TrueStar Group biztonsági poggyászfóliázási szolgáltatása a világ több mint 45 repülőterén – köztük a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A és 2B Termináljainak indulási szintjén is elérhető. A cég által kínált – térítés ellenében igénybe vehető – szolgáltatás használatával nagy teherbírású védőcsomagolással láthatjuk el poggyászainkat. A magas minőségű csomagológép kevesebb mint 30 másodperc alatt bevonja csomagunkat egy jellegzetes, zöld színű, több rétegű fóliával, amely nem csak ellenállóvá teszi az esetleges nedvességgel vagy szélsőséges hőmérséklet változásokkal szemben, hanem megakadályozza a véletlen kinyitódásokat is.

Melyek a poggyászfóliázás feltételei? Mi számít kézipoggyásznak? Mit szabad felvinni a repülőgépre? Az alábbi összefoglalóban megtalálhatja a poggyászfóliázással kapcsolatos legfontosabb információkat:

  • Légitársaságonként meghatározott, hogy mekkora súlyú és méretű csomag, illetve kézipoggyász adható fel az adott járatra díjmentesen
  • Szúrásra és vágásra alkalmas eszközök csak a feladott poggyászban szállíthatóak, a kézi poggyászban nem!
  • Mind a babakocsit, mind pedig a kerekesszéket poggyászként kell feladni
  • Elveszett poggyász bejelentésével kapcsolatos ügyintézés az adott légitársaság érkező Tranzitjában, a jegyeladásnál lehetséges

A poggyászok feladása

A poggyászok feladása a repülőjegy kezelése során történik a Check-in pultnál, az úgynevezett “becsekkolás” részeként. Fontos, hogy minden poggyászt, amelyet az utazásra magunkkal szeretnénk vinni, lássunk el olvasható névcímkével! Ha nem áll rendelkezésünkre ilyen, kérhetünk a repülőjegy kezelését végző személytől. Hogy mekkora az egyes csomagok maximálisan megengedett súlya, mindig az fuvarozást végző  légitársaság határozza meg. Célszerű az indulás előtt ezekről az adott szervezet honlapján tájékozódni! Amennyiben túllépjük a megengedett súlyhatárt – a célállomás távolságának függvényében – kilogrammonkénti túlsúlydíjat vagyunk kötelesek fizetni. A súly túllépése esetén beszállókártyát is csak akkor kaphatunk, ha befizettük az adott csomagra kiszabott díjat.

A csomagok feladásakor a poggyászokat a légitársaság jegykezelői ellátják a szükséges jelzésekkel. Azokat a csomagokat, amelyek nem engedhetőek le a csomagszállító-szalagon, a rakodószolgálat munkatársai viszik a repülőgéphez. Ne feledjük, hogy minden feladott csomag biztonsági ellenőrzésen megy keresztül! Ha az átvilágítás során a biztonsági szolgálat munkatársai olyan tárgyat fedeznek fel poggyászunkban, amely miatt a csomag pontosabb ellenőrzést kíván, úgy visszakísérnek bennünket az ellenőrzési ponthoz és személyes jelenlétünkben ellenőrzik poggyászunk tartalmát.

A feladott poggyászokra vonatkozó általános szabályok

  • Bár az egyes légitársaságok szabályai mást és mást írhatnak elő, a feladandó poggyászok maximálisan megengedett súlyát általában 20 kg-ban határozzák meg. Jellemző különbségek általában a hagyományos- és az úgynevezett ‘fapados’ légitársaságok esetében figyelhető meg. Az érvényes díjszabásról a repülőjegy vásárlásakor tájékozódjunk!
  • Egyes speciális poggyászokat (mint például festmények, hangszerek, sporteszközök) a rakodószolgálat munkatársai viszik a repülőgéphez.
  • A kézi poggyász méretét meghaladó hangszer csak külön jegy megvásárlásával szabad a repülőgép fedélzetére vinni, mert a tárgy elhelyezésére külön ülés szükséges. Célszerű az adott légitársaságtól az utazás előtti héten tájékoztatást kérni a szállítás pontos feltételeiről.
  • A kerekesszéket és a babakocsit külön poggyászcímkével látják el a repülőjegy kezelésekor, így ezeket egészen a repülőgép ajtajáig használhatjuk. Ott pedig a rakodásért felelős személyzet elhelyezi a csomagtérben, majd előhozzák az érkezéskor.
  • Az állatok szállításának feltételei igen korlátozottak, így a részletekről a repülőjegy vásárlásakor kérjünk tájékoztatást az adott társaság ügyfélszolgálatánál!

Mi számít kézipoggyásznak?

Hogy mi vihető fel az adott járat fedélzetére, azaz, hogy minősül kézipoggyásznak, mindig a jegykezelők döntésén múlik. Az egyes légitársaságokra más és más előírások jellemzőek. A kézipoggyász általánosan meghatározott mérete 115 cm (pl.: 23 cm x 41 cm x 51 cm), súlya pedig 3-10 kilogramm közötti. Abban az esetben, ha a kézipoggyász súlya vagy mérete meghaladja a fentieket, úgy azt a többi feladott poggyásszal együtt kell feladni. Célszerű a kézipoggyászba csak olyan dolgokat, amelyek hasznosak lehetnek számunkra az utazás alatt. Pl.: személyes- és úti okmányok, nagyobb értékek, gyógyszerek, papírzsepi, könyv, stb.

A biztonsági vizsgálatot (kézipoggyászunk és ruházatunk átvilágítása) követően átengednek bennünket a Tranzit területére, ahol üzletek és éttermek kínálatai közt válogathatunk. A Tranzitban vásárolt termékeket – még ha az folyadék is – szabadon felvihetjük a repülőgép fedélzetére is, mert ezeket már előzetesen alávetették biztonsági ellenőrzésnek.

Elveszett poggyász

Ne essünk rögtön kétségbe, ha poggyászunk nem érkezik meg a célállomásra, ez még nem jelenti azt, hogy végleg elveszett! Gyakran előfordul, hogy egy poggyász lemarad az adott járatról, de mivel a poggyászcímke alapján egyértelműen azonosítható, a következő járatok valamelyikével általában megérkezik. A poggyászkereső munkatársak munkáját nemzetközi hálózatos számítógépes rendszer is segíti. Amennyiben mégis megtörténik a baj, és csomagunk elveszett, megrongálódott vagy hiányosan érkezett meg, kártérítés illet meg bennünket. Eltűnt poggyászunk bejelentésére, az útlevélkezelést követően az érkező Tranzitban (ahol a poggyászátvételi csarnok található), a Lost and Found ügyfélszolgálaton van mód. Az elveszett poggyász bejelentéséről a légitársaság munkatársai jegyzőkönyvet vesznek fel, majd a megtalált vagy késve megérkezett csomagjainkat az általunk megadott címre szállítják ki.

Légitársasági poggyász információ

Légitársaság Poggyász információ
Aegean Airlines Légitársasági poggyász információ
Aer Lingus Légitársasági poggyász információ
Aeroflot Russian Airlines Légitársasági poggyász információ
airBaltic Légitársasági poggyász információ
Air Berlin Légitársasági poggyász információ
Air France Légitársasági poggyász információ
Air Malta Légitársasági poggyász információ
Alitalia Légitársasági poggyász információ
Austrian Airlines Légitársasági poggyász információ
Belavia Légitársasági poggyász információ
British Airways Légitársasági poggyász információ
Brussels Airlines Légitársasági poggyász információ
Bulgaria Air Légitársasági poggyász információ
Carpatair Légitársasági poggyász információ
Czech Airlines Légitársasági poggyász információ
easyJet Légitársasági poggyász információ
Egyptair Légitársasági poggyász információ
EL AL Israel Airlines Légitársasági poggyász információ
Finnair Légitársasági poggyász információ
Germanwings Légitársasági poggyász információ
HOP Airlines Légitársasági poggyász információ
Jet2.com Légitársasági poggyász információ
KLM Royal Dutch Airlines Légitársasági poggyász információ
LOT Polish Airlines Légitársasági poggyász információ
Lufthansa Légitársasági poggyász információ
Norwegian Air Shuttle Légitársasági poggyász információ
Qatar Airways Légitársasági poggyász információ
Ryanair Légitársasági poggyász információ
Sky Work Légitársasági poggyász információ
Swiss International Air Lines Légitársasági poggyász információ
TAP Portugal Légitársasági poggyász információ
Tarom Romanian Air Transport Légitársasági poggyász információ
Transavia Légitársasági poggyász információ
Turkish Airlines Légitársasági poggyász információ
Wizz Air Légitársasági poggyász információ

További információk a poggyászokról:

Celebi Gh:
T2A +36-70-332-4007, +36-1 – 296-5317
T2B +36-70-332-4006, +36-1 – 296-5966

Menzies:

T2A+36-1 – 296-8315
T2B +36-1 -296-8399

Malév Gh:
T2A +36-1 – 296-7327
T2B +36-1 – 296-7948