Air Berlin

Az Air Berlin egykor Németország második legnagyobb légitársasága volt a Lufthansa után, jelentős szerepet játszott a légi közlekedésben nemcsak Németországban, hanem szerte Európában is. Kezdetben csak charter járatokat indított, majd később menetrendszerű járatokat is működtetett. A légitársaság hosszú évekig stabilan működött, de végül pénzügyi nehézségekbe került és 2017-ben csődöt jelentett. Most nézzük meg részletesebben az Air Berlin légitársaság történetét.

Air Berlin Légitársaság

IATA/ICAO Kód: AB/BER
Hívójel: AIR BERLIN
Bázisrepülőtér: Bécs-Schwechati Nemzetközi Repülőtér
Nemzetiség: Német
Szövetség/Társulás: Oneworld
Air Berlin törzsutas programok: Top Bonus

Weboldal: Air Berlin
Telefonszám: N/A

Akciós repülőjegyek

Az Air Berlin Légitársaság rövid története

Az Air Berlin története számos érdekes fordulattal és sikerekkel tarkított. Lássuk a legfontosabb mérföldköveket:

Az Air Berlin alapításának története 1978-ban kezdődött, amikor az amerikai pilóta, Kim Lundgren, aki elveszítette állását a Pan American Légitársaságnál az olajválság során, úgy döntött, hogy saját légitársaságot hoz létre. Az új vállalatot Air Berlin Incorporated néven jegyezték be az amerikai Oregon Államban.

  1. április 28-án indult az első Air Berlin járat, egy Boeing 707, a berlini Tegel repülőtérről a spanyolországi Palma de Mallorcába.

A német újraegyesítés előtti időszakban a légi forgalom korlátozott volt, de a Berlini Fal 1989-es leomlása új kihívásokat jelentett a légitársaság számára. Kim Lundgren elvesztette különleges előjogait, és többségi részvényeseket kellett keresnie.

1990-ben német befektetők vásárolták meg a légitársaságot, amelyet ezután a német bíróság is bejegyzett. Az Air Berlin járatok ekkor már olyan városokból indultak, mint Bréma, Düsseldorf, Hamburg, Hannover, München, Nürnberg.

2001-ben a mallorcai járatok száma heti 140-re nőtt, ami jelentős fejlődést jelentett a légitársaság számára.

  1. januárjában az Air Berlin együttműködést kötött a Niki nevű légitársasággal, amelynek alapítója Niki Lauda volt. Az Air Berlin 24%-os tulajdonrésszel rendelkezett a Niki légitársaságban.
  2. januárjában az európai járatok összefoglaló neve Euro Shuttle lett.
  3. április 17-én az Air Berlin bejelentette a DBA Légitársaság felvásárlását.
  4. 2007-ben az Air Berlin folytatta terjeszkedését, felvásárolta az LTU Airlines-t és átvette a Condor Légitársaságot.
  1. szeptember 30-án az Air Berlin flottája az alábbi repülőgépekből állt: 15 db Airbus A330-200/300, 11 db A319-100, 47 db A320-200, 14 db A321 A321-200, 26 db Boeing 737-700, 40 db Boeing 737-800, 10 db Bombardier Q400, 7 db Embraer E–190.
  2. decemberében az Air Berlin és az Etihad Airways stratégiai társulást hozott létre.
  3. augusztus 15-én az Air Berlin csődöt jelentett, miután az Etihad Airways, a légitársaság fő részvényese, bejelentette, hogy nem nyújt további pénzügyi támogatást.
  4. október 27-én az Air Berlin megszűnt működni.

Az Air Berlin név és márka ma már nem létezik, de emléke még sokak számára él, akik az elmúlt évtizedekben utaztak a légitársaság járataival.